El pensament computacional creatiu al servei de l’equitat

· 2 min de lectura
El pensament computacional creatiu al servei de l’equitat

Article Original Fundació Bofill (https://fundaciobofill.cat/actes/jornada-programem-oportunitats)

Què sent un infant quan crea la seva primera línia de codi? 

Si ho heu viscut, ho sabreu. Experimenta una sensació de meravella, com si hagués descobert un truc de màgia. Se sent capaç de crear coses noves, d'enfrontar els problemes i trobar solucions innovadores. També pren consciència que l’entorn digital és flexible i que el pot qüestionar i transformar com vulgui. 

L'infant que aprèn a programar descobreix el seu potencial creatiu i es relaciona amb la tecnologia amb més confiança.

La programació és una eina poderosa que potencia el Pensament Computacional de manera creativa i ajuda desenvolupar moltes altres competències bàsiques, personals i relacionals. La programació és un llenguatge, i per tant ens permet comunicar-nos i expressar-nos de manera autèntica.

Malauradament, a Catalunya, no tots els infants i adolescents tenen opció d’aprendre’n. De fet, només el 5% de les activitats extraescolars són tecnològiques. Una oferta minsa i massa sovint no accessible per a les famílies en situació social i econòmica desfavorida. En l'horari lectiu, malgrat la gran inversió en materials feta els darrers anys, ens cal formar-nos més per treure'n profit i posar les màquines al servei del nostre propòsit educatiu. I si bé cada vegada són mes les escoles que desenvolupen projectes STEAM que la contemplen, som encara lluny d’un escenari en què la programació es treballi de manera transversal i interdisciplinària, entenent-la com un component més de les habilitats necessàries a desenvolupar durant la primària.

A més, en l’aprenentatge de la programació existeix de manera encara més accentuada que altres branques científiques i tecnològiques, un gran biaix de gènere. És imprescindible que les propostes que fem connectin amb els interessos i inquietuds de les noies i que els permetin incrementar la confiança en les seves capacitats. Que puguin adquirir eines avançades com la programació pot evitar que tinguin un paper principalment passiu i consumidor de continguts digitals que les exposa més als seus riscos (9 de cada 10 noies adolescents ha patit contingut discriminatori a internet (Font: PISA 2022)).

L’alfabetització del segle XXI passa també per dominar els llenguatges dels entorns digitals. 

En aquest context, defensem que l’aprenentatge de la programació i l'accés a activitats tecnològiques és una estratègia socioeducativa que promou una ciutadania digital crítica i creativa, que ha de ser possible més enllà de l'origen cultural, el gènere, la situació econòmica i altres factors de desigualtat.

Recurs Recomanat: Jornada Programem Oportunitats (Fundació Bofill).